Nyhavna Scene — en fremtidsvisjon

Hilde HandegardDokumenter

Hendelser på Nyhavna 2018 under TRDevents. Nå håper innleggsforfatterne på at det skal etableres en Nyhavna Scene. FOTO: PRIVAT

Publisert i Adresseavisen 23. oktober 2018 under Ordet fritt (Last ned som PDF)

Av Martine Ildal Utne, nestleder i Trondheim Kulturnettverk og Lina Furuseth, Improoperatørene.

Det rives, fortettes og bygges nytt i Trondheim. Nye områder nyttiggjøres. Nyhavna er neste bydel på lista. Interessene er motstridende og ideene mange. Diskusjonene går livlig omkring «monster-hotell» og andre forslag som oppleves inngripende av mange.

Vi i Trondheim Kulturnettverk ser at Nyhavna kan bli en spennende bydel, men savner fritidskulturens plass i planene. Kultur skaper liv og aktivitet i alle nærmiljø.

Som innspill i debatten vil vi male et bilde av vår fremtidsvisjon – hvordan Nyhavna kan bli byens flotteste bydel ut fra et kulturelt ståsted.

Oslo har Oslo Teatersenter, Bergen har Cornerteateret, Tromsø har Rådstua Teaterhus. Trondheim Kulturnettverk jobber nå med å realisere «Nyhavna Scene».

Kulturnettverket fikk nylig kommunale midler til en mulighetsstudie; å rehabilitere bygninger på Strandveikaia til permanent allbrukshus for scenekunst. Dette ønsker vi skal bli et samlingspunkt for fritidskulturlivet i byen.

Fritidskulturlivets arena

Trondheim burde som andre storbyer ha et hus for scenekunst som er tilgjengelig, ikke bare for etablerte og kommersielle aktører, men like mye for frie og nyetablerte teatergrupper, band, danseensembler, kor, m.m. Et samlingspunkt for hele det frie og det frivillige scenekunst-miljøet i Trondheim.

Nyhavna Scene vil kunne glede kulturentusiasten med sin fleksibilitet. Her skal det være alt en gruppe trenger for å utøve og fremføre sin kunstform, det være seg dans, teater, sang og musikk, billedkunst og andre kunstformer.

I dag mangler mange innen fritidskulturen ideelle øvings- og fremføringslokaler. Her vil de endelig ha et fast tilholdssted for kunstnerisk utvikling og idéutveksling på tvers av kunstformer og ikke minst gi tilbake til byen i form av forestillinger, kurs, foredrag og utstillinger.

Dette vil være mulig fordi Nyhavna Scene vil ha både fast scene og et mer åpent øvingsrom som også kan brukes som en studioscene. Dette vil gjøre det mulig å spille flere forestillinger samtidig.

Det vil være plass til en kafé som holder åpent hver dag. Den vil være perfekt møteplass for kulturaktører og kulturinteresserte. Nyhavna Scene vil bli et sted hvor nye grupper og organisasjoner kan blomstre og oppstå. Her kan det skapes rom for gjensidig inspirasjon, kreativitet, kompetanseutvikling og kunnskapsoverføring.

Alle skal med

Nyhavna Scene vil invitere studenter til nye opplevelser i byen. De kan delta på kurs i ukedagene, se forestillinger på ettermiddagen, eller bare kose seg i kaféen. I tillegg til å være et godt tilrettelagt scenehus for mennesker med funksjonsnedsettelser skal Nyhavna Scene også være interessant for fremmedspråklige innbyggere. Gjennom internasjonale kurs og forestillinger vil Nyhavna Scene bli et sted med fokus på inkludering og samhold.

Nyhavna Scene vil inneholde et bredt spekter av kurs for voksne i alle aldersgrupper. Det vil holdes kurs med fokus på det kunstneriske i klovning, improteater, dans, visuell kunst, sang, musikk og andre kunstformer. Kulturaktiviteter kan brukes for teambuilding i bedrifter, for den enkelte i møte med arbeidslivet og som helsefremmende aktivitet.

Klar ferdig kjør

Dette vil bli fritidskulturlivets arena, og for dem er tiden dyrebar. I dag bruker mange dyrebar tid på å finne egnet lokale, hente utstyr på et lager som ligger et helt annet sted, rigge opp og rigge ned.

 

På Nyhavna skal scenografi, kostymer og rekvisitter stå klart til bruk i egne lager med kort vei til scenen. Lyd og lys vil være fast installert, noe som sparer både tid og penger. Aktørene kan i stedet bruke tid på å varme opp før forestilling, eller spise et godt måltid i kaféen.

Dette er dessverre bare en fremtidsvisjon i dag. Håpet er at fritidskulturlivet i Trondheim også skal vokse, få utfolde seg kreativt og endelig ha muligheten til det! Derfor må Nyhavna Scene bli en realitet.